Vodič za odabir rukavica za borilačke vještine


Izbor opreme može izazvati poteškoće početnicima koji se bave sportom, poput cipela za trkače i reketa za tenisače. U borilačkim sportovima najteži izbor su boksačke rukavice : postoje različite   cijene , veličine , materijali .

Pomoću ovog vodiča pomoći ćemo vam odabrati najprikladnije boksačke rukavice za vas.

Boksačke rukavice 10 oz

 Boksačke rukavice od 10 oz ( oz znači unce, ova kratica označava težinu boksačkih rukavica) općenito se koriste u natjecanjima, kako u tatami sportovima (Light Contact i Kick Light), tako i u ring sportovima (Low Kick, Full Contact, K1, Muay tajlandski, boks, savate, sanda). Teški su otprilike 280 grama , a razlikuju se po tome što imaju prekriven dlan i palac.

Rukavice za sparing

Zatvorene su rukavice za ruke koje se koriste u treninzima, posebno za sportaše koji se bave ring sportovima (Boks, Full Contact, Low Kick, K1, Muay Thai). Omogućuju siguran trening za sportaša i njegovog partnera u treningu. Oni se kreću od najmanje 12 unci (oko 340 grama) do najviše 18 (510 grama). Što se više povećava broj unci, to se više povećava površina rukavice, količina podstave i posljedično težina. Pristajanje postaje malo šire kako se unce povećavaju. Za siguran trening preporučujemo rukavice od 12 oz za one težine do 70 kg, rukavice od 14 oz između 70 kg i 80 kg, rukavice od 16 oz između 80 kg i 90 kg. Za one koji imaju više od 90 kg preporučujemo rukavice od 18 oz.

MMA i Grappling rukavice

To su najlakše rukavice, težine od 4 do 8 unci . Samo su zglobovi prekriveni i podstavljeni, dok su prsti nezaštićeni , omogućujući sportašu da izvodi manevre u borbi, kao što su submissions, clinch i takedowns. U treningu ih je preporučljivo koristiti samo tijekom vježbanja ovih tehnika, dok se tijekom sparinga ili kod treninga udaraca rukama (izravni, krošei i aperkati) preporučuje korištenje rukavica od 10 unci na više.

Rukavice za vreću

Riječ je o rukavicama koje se koriste u svakoj borilačkoj disciplini, posebice tijekom treninga s vrećom, s boksačkim rukavicama, s quick pear-om ili s fitboxing vrećom. Palac je jedini prst bez podloge Koriste se jer njihovo prilagođavanje omogućuje manje propadanje tijekom ponavljajućih aktivnosti kao što su gađanje vrećom, zamjena rukavica na golu, itd. Obično su od 6-8 unci , ali na tržištu se mogu naći i oni teži. S obzirom na njihovu upotrebu važno je da su dobro podstavljene u razini zglobova prstiju; poželjno ih je nositi sa zavojima, jer većina modela ne nudi veliku stabilnost u razini zapešća.

Rukavice otvorene ruke

To su rukavice koje se koriste u specijalitetima Point Fightinga ili Semi Contacta . Svih pet prstiju potpuno je pokriveno i podstavljeno. Glavna karakteristika je smanjeni volumen, te činjenica da je dlan otkriven.
Velike federacije zahtijevaju da podstava između palca i ostalih prstiju bude ušivena u jezičak. Neki modeli od lateksa bez ovog uređaja možda se neće moći koristiti na nekim službenim natjecanjima.

Rukavice za Karate/Kumite

To su rukavice s podstavljenim zglobovima i slobodnim prstima, koje se koriste u specijalnosti kumitea , koje omogućuju sportašu da zgrabi protivnika kako bi ga bacio ili zadao udarac. Za razliku od otvorenih rukavica, palac je potpuno otkriven , dok su ostali prsti pokriveni i podstavljeni samo na zglobovima. Ove rukavice se također mogu koristiti na boksačkim tečajevima.

Glavne karakteristike koje treba uzeti u obzir pri kupnji para boksačkih rukavica

 

Materijal

Boksačke rukavice mogu biti presvučene sintetičkom tkaninom (koja se naziva i imitacija kože) ili kožom .
Do prije nekoliko godina, boksačke rukavice prekrivene sintetičkom tkaninom bile su sklone guljenju i kvarenju unutar nekoliko mjeseci korištenja, osobito ako su se intenzivno koristile u torbi ili na rukavicama; danas je kvaliteta premaza znatno poboljšana i nema na čemu zavidjeti kožnim rukavicama u smislu izdržljivosti.
Rukavice od kože (kravlje, bivolje ili goveđe) su mekše i otpornije , a skuplje su. Ovaj veći trošak isplatit će se tijekom vremena zahvaljujući duljoj dugovječnosti rukavica izrađenih od materijala vrhunske kvalitete.
Ako se počinjete baviti borilačkim sportom, savjetujemo vam da kupite rukavice od sintetičke tkanine. Ako ste iskusniji sportaš i ako se natječete, razmislite o kupnji para kožnih boksačkih rukavica. Također možete koristiti jeftine rukavice od umjetne kože za trening i bolje kožne rukavice za natjecanje.

 

Zapešće i dlan ruke

Ako trenirate Muay Thai, morat ćete obratiti pozornost na ova dva detalja: u stvari, Muay Thai rukavice bi trebale biti malo više podstavljene u razini zapešća, omogućujući veću zaštitu prilikom blokiranja udaraca; štoviše, trebali bi imati malo otvoreniji dlan kako bi mogli bolje hvatati udarce i adekvatno raditi u klinču.

Vrsta zatvaranja

Rukavica može biti na čičak ili na vezice .
Rukavice s vezicama preporučuju se onima koji treniraju full contact discipline, i to isključivo kao natjecateljske, jer zahtijevaju više vremena nošenja i partnera za vezanje; nositi ih ispravno, same, nemoguće je. Ova vrsta zatvaranja nudi prednost jer je vrlo čvrsta , osiguravajući značajnu stabilnost i prianjanje rukavice; s druge strane, kao što je već spomenuto, manje su praktični, jer zahtijevaju vanjsku pomoć za stavljanje i skidanje.
Zatvaranje na čičak puno je praktičnije, te omogućuje brzo navlačenje rukavice, čak i bez vanjske pomoći. Tijekom treninga omogućuje vam da se u sekundi prebacite s vježbi s tjelesnom težinom na sparing. Tijekom godina zatvaranja su postala čvrsta i dugotrajna. Čak i nakon godina korištenja, čičak se gotovo ne otpušta tijekom treninga.

Udobnost

Kao i kod cipela, i rukavica će se postupno prilagođavati obliku vaše ruke. Naći ćete razlike u pristajanju između različitih marki , ali to je subjektivan faktor.
Podsjećamo vas na važnost UVIJEK nošenja zavoja ispod boksačkih rukavica kako biste zaštitili svoje ruke tijekom treninga/natjecanja i spriječili da znoj brzo natopi unutrašnjost vaše boksačke rukavice, čineći je neupotrebljivom u roku od nekoliko mjeseci.
Ako je potrebno, morat ćete prilagoditi zavoj karakteristikama rukavice i specijalnosti koju vježbate, pojačavajući ga više na zglobu, zglobovima ili u razini palca.

Veličine rukavica za boks

Zatvorene boksačke rukavice nemaju veličinu, ali se razlikuju po težini koja se kreće od 8 do 18 unci . Kao što smo vidjeli, uporaba rukavica različitih veličina ovisi o njihovoj namjeni. U natjecanju od 8 do 10 oz, u treningu veće unce (pogledajte odjeljak posvećen rukavicama za sparing.)

Ako vježbate discipline punog kontakta (uključujući MMA), rukavica između 12 i 16 unci omogućit će vam siguran trening, održavajući snagu udaraca visokom. Također, korištenje težih rukavica tijekom treninga može biti kondicijska metoda za poboljšanje vaše izdržljivosti, kao i brzine udarca! Na kraju oporavka od dvije ili tri minute, na rukama ćete osjetiti čak i nekoliko unci razlike!
Postupno, vaša idealna torba za vježbanje trebala bi sadržavati najmanje tri para rukavica: jedan par rukavica za vreću, jedan par rukavica za vježbanje (12, 14 ili 16 oz) i jedan par za natjecanje (10 oz.).

Cijene

Nakon što ste prošli kroz sve do sada spomenute karakteristike, moći ćete odabrati svoje boksačke rukavice. Sada ostaje samo cijena i marka. Boksačke rukavice od umjetne kože mogu koštati oko 30 do 60 €. Kožne boksačke rukavice se kreću od 60 do 200 €.  Rastu cijene odgovaraju kvalitetniji materijali i profinjenija izrada (krojenje, šivanje).  Iz našeg iskustva primjećujemo da rukavice sličnih cjenovnih razreda imaju dosta slične objektivne karakteristike. Subjektivni čimbenici koji vas tjeraju da odaberete jedan model umjesto drugog su estetika i udobnost kroja.
Naši savjeti će vam pomoći, ali nisu dovoljni. Kako biste odabrali savršene boksačke rukavice, oslonite se na savjete svog instruktora, svojih kolega i svoje iskustvo.