Rukavice za vreću: kada ih koristimo , a kada ne ?


Već se neko vrijeme vodi vrlo burna rasprava o rukavicama za vreću. Ima onih koji tvrde da su nezamjenjivi za prepune treninge, a ima i onih koji, naprotiv, tvrde da su beskorisni, ako ne i štetni. Pogledajmo zašto rukavice s vrećom tako duboko dijele ne samo početnike, već i vrlo iskusne sportaše i instruktore.

Kako se izrađuju rukavice za vreće

Prije svega, pokušajmo razumjeti kako se izrađuju vrećaste rukavice i kako se razlikuju od tradicionalnih boksačkih rukavica (10 oz, 12, oz, 14, oz, itd.). Rukavice za torbu su lakše, teže u prosjeku 6 oz (oko 170 grama) i manje su podstavljene . Razlika u podstavi se vidi uglavnom u dijelu koji “udara”, jer je lakši, ali istovremeno ravan i tvrd. Veličina rukavica za vreću varira (općenito S, M, L), to je zato što za razliku od boksačkih rukavica, koje su jedna veličina za sve i biraju se na temelju njihove namjene (10 oz za borbu, više za sparing i 8 oz za profesionalna natjecanja), vrećaste rukavice moraju pristajati na najbolji način, prilagođavajući se ruci boksača. Konačno, palac je otvoren i nije podstavljen, jer ne morate blokirati udarce protivnika i nema opasnosti od ozljede.

 

Prednosti korištenja rukavica za vreću

Gore navedene karakteristike pomažu nam ocrtati niz prednosti koje proizlaze iz upotrebe rukavica za vreću.

1. Lagana podstava omogućuje vam da točno shvatite kako je udarac doveden do vreće , a time i udarate li dobro ili loše. Ovaj aspekt je vrlo važan posebno za boksače početnike, jer boljim opažanjem udarca uče poboljšati svoju tehniku ​​i ispraviti eventualne greške .

2. Rukavice za vreću gotovo su neuništive . Njihov ravan i čvrst oblik s prednje strane omogućuje vam vježbanje beskonačnih treninga bez opasnosti od oštećenja. Nasuprot tome, kada se koriste u pakiranoj torbi, tradicionalne boksačke rukavice imaju tendenciju da se spljošte u pjeni za podstavu i ulegnu u šavovima i podstavi. Drugim riječima, treniramo li na vreći s boksačkim rukavicama, značajno im skraćujemo životni vijek.

3. Posljednje, ali ne i najmanje važno, rukavice za torbe su vrlo jeftine : s nešto više od dvadeset eura moguće je imati respektabilan proizvod.

 

Nedostaci korištenja rukavica za vreću

Glavna značajka vrećastih rukavica, lakoća zbog manje podstave, smatramo da ako se koriste za duge treninge s vrlo teškim i opterećenim udarcima, riskiramo stvaranje malih, a ponekad i velikih trauma na rukama .

Zagrada: ruke su boksačevo oružje i uvijek se moraju čuvati na najbolji mogući način. Ako vas ruke posebno bole nakon treninga s rukavicama na vreći, znači da ste se previše opteretili. Za ovaj tip treninga dobro je koristiti sparing rukavice. Također može biti da koristimo pogrešnu vreću.

Njihova se lakoća kritizira jer su s vrećastim rukavicama mišići manje opterećeni. Stvaran. Ako želimo ojačati mišiće ruku bolje je odabrati rukavice za sparing (12, 14, 16, 18 oz), ako želimo simulirati borbu, najbolji izbor su rukavice od 10 oz.

 

Završna razmatranja

Vrećaste rukavice su vrlo tehnički alat za trening, uglavnom se koriste za rad na postavljanju i preciznosti udaraca. Iz tog su razloga izvrsni za početnike  (moguće uz nadzor instruktora) i lagane treninge . Nisu prikladne za rasterećenje jakih udaraca po vreći, za ovu vrstu treninga uvijek je bolje koristiti rukavice za sparing. Stoga za trening vreća nije alternativa već komplementarni alat boksačkim rukavicama. Bez obzira na vrstu rukavica koje koristite, uvijek nosite zavoje za ruke.