Karate

Karate odijelo, takozvani “gi”, simbol je neovisnosti o društvenom položaju. Razlog tome je majstor Funakoshi, koji je kao prvu akciju po dolasku u Japan želio ukinuti klasne razlike u svom dojou, koje su se do tada prema van pokazivale različitošću u odijevanju. Dizajnirao je odijelo koje kombinira judogi i hamaku, par hlača. I tako je rođen Karate Gi. Ovo se do danas sastoji od hlača i jakne i pojasa. Hlače i jaknu pridržava pojas u boji koji označava diplomu učenika ili magistra.

 

Karate pojas – Boje uspjeha

Kao i u judu , u karateu se razlikuju učenički i majstorski pojasevi. Sljedeći viši pojas može se dobiti odgovarajućom pripremom i testiranjem. Objašnjavamo koji su pojasevi dostupni:

učenički pojas:

 • 9. Kyū: bijeli pojas
 • 8. Kyū: žuti pojas
 • 7. Kyū: narančasti pojas
 • 6. Kyū: zeleni pojas
 • 5. Kyū: plavi pojas
 • 4. Kyū: plavi pojas
 • 3. Kyū: smeđi pojas
 • 2. Kyū: smeđi pojas
 • 1. Kyū: smeđi pojas

Majstorski pojas (od 15 godina):

Postoji 10 majstorskih pojaseva. Od 1. do 10. dana ovi su pojasevi crni.

Karate jakna: kako pravilno obući Uwagi

Kada oblačite jaknu karate gi-ja, morate paziti na pravilno savijanje. Tijekom normalnog treninga ili natjecanja, lijeva strana uwagija uvijek se postavlja preko desne strane. Kao simbol žalosti, presavijte uwagi na drugu stranu, desnom stranom prema gore. Jakna se potom veže remenom, čija boja ovisi o stupnju obučenosti nositelja. Tradicionalna boja karate gija, a time i uwagija, je bijela.

Zavežite karate pojas

Karate pojas fiksira Uwagi i pokazuje razinu obučenosti borca. Reći ćemo vam kako pravilno vezati pojas!

 1. Postavite središte pojasa na pupak.
 2. Prevucite dva kraja remena naprijed preko leđa. Pripazite da vam se krajevi ne križaju, već da su posloženi jedan na drugi (a ne jedan na drugom) na leđima. Postoji gornji i donji dio pojasa.
 3. Gornji dio se provuče ispod donjeg, stvarajući čvor.
 4. Za drugi čvor, dio pojasa koji leži preko čvora ponovno se povuče ispod donjeg dijela pojasa. Preostali krajevi trebaju biti otprilike iste duljine.

Tradicionalno vezivanje pojasom je gotovo!

Fleksibilnost i energija uz pravo karate odijelo

Karate odijelo , tradicionalno nazvano karate-gi , idealno vas pripremaju za trening i borbu. Tkanina od platna je otporna na trganje i ne lijepi se za kožu. Hlače su tradicionalno na vezanje, ali postoje i hlače na gumicu. Budući da je odjeća za karate izložena velikim opterećenjima, područja koljena su često ojačana, a šavovi se više puta prošivaju. Odijela za karate ne moraju se kupiti u kompletu. Također je moguće zasebno odabrati karate hlače i karate jakna.

Sigurnost kroz posebne štitnike za trening karatea

Karate nikako nije nježan. U ovoj borilačkoj vještini vaše je tijelo izloženo visokoj razini stresa i intenzivnim učincima vašeg protivnika. Zato postoji zaštitna opreme za prsa ,trbuh , potkoljenicu , stopala , zapešća.

Kupite karate opremu odmah na našoj internetskoj trgovini !

Prikazuje se svih 15 rezultata