Boksačka kaciga: koju odabrati?


Kaciga je dio opreme boraca iz najrazličitijih disciplina: boks, kickboxing, MMA , karate, Muay Thai, taekwondo, Krav maga.

Jer je važno

Važno je nositi kacigu kako biste se zaštitili od udaraca i izbjegli nezgode i ozljede glave : neadekvatna zaštita predstavlja opasnost za vašu sigurnost. Početnici koji još nisu razvili tehniku ​​moraju posebno voditi računa o zaštiti.

Kako odabrati kacigu

Kaciga mora biti odabrana na temelju discipline koja se trenira i odobrenja koja su potrebna od strane saveza u kojem se borite. Drugi temeljni parametri su tehnički aspekti kao što su podstava i materijal, vidljivost i udobnost. Pogledajmo ih pobliže.

Veličina: kako pronaći pravu veličinu

Općenito, pri odabiru kacige bitno je odrediti točnu veličinu. Zapravo, kaciga mora dobro prianjati uz glavu kako bi učinkovito štitila. Veličina kacige ovisi o opsegu glave. Na greenhill-sports.hr , u tehničkim listovima proizvoda, možete pronaći vodič na temelju opsega glave. Kako biste saznali svoj obujam, upotrijebite metar i omotajte ga oko glave u visini čela.

 

Kako mogu znati jesam li odabrao ispravnu veličinu kacige?

Napravite dva jednostavna eksperimenta nakon nošenja kacige.

1. Brzo rotirajte glavu u smjeru kazaljke na satu i suprotno od njega

2. Lagano lupkajte po ušima i po čelu (po krajevima kacige). Ako se kaciga ne miče, veličina je točna!

 

Boksačka kaciga: koju odabrati

U boksu je dobro razlikovati kacige za trening i one za natjecanja.

Boksačka kaciga za trening

Za trening, boksačke kacige mogu imati štitnike za obraze , štitnike za bradu ili šipke za zaštitu nosa . Ova vrsta kacige savršena je za sparing i trening u teretani. Pažnja, prednost ove vrste zaštite je veća zaštita lica; zapamtite, međutim, da što je lice više pokriveno, vidljivost će biti manja.

Boksačka kaciga za natjecanje

Za natjecanja je važno nositi kacigu bez jagodica i štitnika za bradu . Obično su dopuštene boje crvenog ili plavog kuta .

 

Kacige za Kickboxing

Za one koji treniraju kick boxing natjecanja, bilo full contact ili light contact, predviđena je kaciga s podstavom u gornjem dijelu glave , bez jastučića za obraze i štitnika za bradu.

Što se materijala tiče, kacige možemo podijeliti u dvije kategorije: poliuretan, koža ili imitacija kože. Poliuretanske kacige imaju prednost jer su vrlo blizu glave i lako se peru. Obično kacige od kože i imitacije kože nude veću zaštitu jer je podstava veća, ali su glomaznije i teže ih je čistiti.

Kacige za MMA

Za MMA, kacige nisu potrebne tijekom natjecanja, dok za MMA light možete pročitati gore navedene savjete za kickboxing. Za trening možete koristiti kacigu koju najviše želite. Preporučamo kacigu s jastučićima za obraze i štitnikom za bradu.

Kaciga za Taekwondo

Za one koji treniraju ITF ili WTF taekwondo očekivana je poliuretanska kaciga. Također u ovom slučaju nije moguće nositi kacige sa štitnicima za jagodice i bradu. Obično je kaciga za ITF Taekwondo crvena ili plava. Bijela je također dopuštena za WTF.

Krav Maga kaciga

U Krav Magi se očekuje korištenje oružja kao što su palice, simulirane puške i bodeži. Kako biste izbjegli ozljede, preporučamo kacige s plastičnim vizirom ili čeličnom rešetkom.

Kaciga za Muay Thai

Za muay thai kaciga mora biti bez jagodica i štitnika za bradu i mora biti podstavljena u gornjem dijelu. Za profesionalne utakmice, kacige nisu dopuštene.

…a za Judo i BJJ?

Za ove specijalitete umjesto kacige mogu se koristiti štitnici za uši. Oni pomažu u sprječavanju problema s ušima kao što je uho cvjetače.

 

Zaključak

Ako imate bilo kakvo pitanje na koje nema odgovora u ovom članku, ne ustručavajte se kontaktirati nas. Rado ćemo Vam odgovoriti. Jeste li već vidjeli naš asortiman kaciga?

Posjetite odjeljak posvećen kacigama ili onaj koji se odnosi na vašu disciplinu kako biste pronašli sve što tražite. Na našoj e-trgovini Green Hill Hrvatska postoji širok izbor kaciga! Tražite boksačku kacigu, žensku kacigu, kacigu sa štitnicima za nos, jagodice, masku koja se nanosi na kacigu, kacigu s rešetkom ili vizirom, kacigu odobrenu od strane WKF-a? Na greenhill-sports.hr pronaći ćete sve to i još mnogo toga. Odaberite svoju kacigu sada!